Τη δημιουργία ενός Συστήματος Διαχείρισης Κρίσεων με στόχο την «αυτοματοποιημένη-συντονισμένη» δράση όλων των εμπλεκόμενων σε κάθε κρίση (πλημμύρα, πυρκαγιά, άνεμος, πιθανή έκρηξη σε μεγάλο εργοστάσιο κ.λπ.) προαναγγέλλει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης στη συνέντευξή του στην «Political».
Με φόντο τη βιβλική καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο, ο κ. Αμανατίδης υπογραμμίζει ότι το πιο σημαντικό είναι να προετοιμάζεται κανείς σε περίοδο ηρεμίας, αντί να σπαταλά πολλές φορές δυνάμεις με ασύνδετο, απρογραμμάτιστο, ασυντόνιστο και αναποτελεσματικό τρόπο, όπως δυστυχώς γινόταν μέχρι σήμερα στο περιφερειακό επίπεδο. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης προκρίνει την ανάγκη δημιουργίας ενός «μετώπου ανάπτυξης», στο οποίο θα πρέπει να συγκλίνουν τα συμφέροντα όλων και να εξυπηρετεί το όραμα για την περιοχή, ενώ προκρίνει ως μείζονες προτεραιότητες την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διαρθρωτική προσαρμογή του παραγωγικού συστήματος του τόπου, λόγω της απολιγνιτοποίησης, σε ένα νέο που δεν θα σχετίζεται πλέον τόσο έντονα με τις δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή.
O συνδυασμός του οποίου ηγείστε τιτλοφορείται «Συμμαχία για την Ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία». Γιατί;
Ο τίτλος του συνδυασμού μας συμπυκνώνει την απόφαση και τη βαθιά συναίσθηση πάρα πολλών πολιτών στη Δυτική Μακεδονία ότι η ανάπτυξη αποτελεί μία συλλογική και συμμετοχική προσπάθεια.
Παράλληλα, προϋποθέτει την ενεργοποίηση των δυνάμεων της κοινωνίας και της οικονομίας που θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα «μέτωπο ανάπτυξης» στο οποίο θα πρέπει να συγκλίνουν τα συμφέροντα όλων και να εξυπηρετεί το όραμα για την περιοχή μας.
Συμμαχούμε λοιπόν για να αντιμετωπίσουμε τις δυσλειτουργίες, την πολύ χαμηλή μέχρι σήμερα αποτελεσματικότητα, τις προκλήσεις των καιρών και να ενισχύσουμε τις προοπτικές μας.
Συμμαχούμε για να ενισχύσουμε το συμφέρον της Δυτικής Μακεδονίας και είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο αυτό.
Με ποιο σκεπτικό αποφασίσατε να κατέλθετε υποψήφιος, κόντρα στην επιλογή της ΝΔ, κάτι που οδήγησε και στη διαγραφή σας από την παράταξη που υπηρετήσατε και ως βουλευτής;
Με τη βαθιά πεποίθησή μου ότι ο τόπος, οι άνθρωποί του αλλά και η αυτονόητη ανάγκη να μετατρέψουμε άμεσα σε δράση τα χιλιάδες μηνύματα και προτροπές των πολιτών είναι ζητούμενα και κυρίως αποτελούν την κινητήρια δύναμη για τη σωστή απόφαση.
Με την απόφασή μου αυτή δεν στράφηκα κόντρα στην επιλογή της ΝΔ, την οποία υπηρέτησα και τιμώ, αλλά πήγα με το μέρος του τόπου μου και των πολιτών του, από τους οποίους αντλώ δύναμη και συνεχή υποστήριξη που με το πέρασμα των ημερών γίνονται εντολή διακυβέρνησης.
Ποια είναι τα βασικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι πολίτες στη Δυτική Μακεδονία, κύριε Αμανατίδη;
Θα σταθώ σε δύο κυρίαρχα προβλήματα: Μεγαλύτερο ασφαλώς πρόβλημα αποτελεί η ανεργία, καθόσον η Δυτική Μακεδονία δυστυχώς είναι διαχρονικά πρωταθλήτρια περιφέρεια.
Ως απόρροια αυτής η σημαντική απώλεια Περιφερειακού Ακαθάριστου Προϊόντος (πρώτη στην Ελλάδα και στις πέντε χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη η κατάρρευση αυτής).
Και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα αν αναλογιστεί κανείς ότι είμαστε τελευταία περιφέρεια σε επενδύσεις και στην τελευταία πεντάδα της Ευρώπης ως προς την ανταγωνιστικότητα.
Πήρα λοιπόν την απόφαση να είμαι υποψήφιος γιατί είμαι και ενεργός πολίτης και μάχιμος πολιτικός στο πεδίο δράσης.
Στο δυσμενές αυτό περιβάλλον, ως δεύτερο μείζον πρόβλημα που θα πρέπει να επιλύσουμε επίσης είναι να προσαρμόσουμε διαρθρωτικά το παραγωγικό μας σύστημα, λόγω της απολιγνιτοποίησης, σε ένα νέο που δεν θα σχετίζεται πλέον τόσο έντονα με τις δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή.
Η ενεργοποίηση όλων των λοιπών παραγωγικών κατευθύνσεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του μαστιζόμενου κλάδου της γούνας, θα πρέπει να αποτελέσει το σημείο της παραγωγικής σύγκλισης όλων μας.
Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία κατέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας πόσο κρίσιμος και ουσιαστικός είναι ο ρόλος της περιφέρειας τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση κρίσεων ως απόρροια των έντονων καιρικών φαινόμενων και της κλιματικής κρίσης.
Πόσο έτοιμη είναι η Δυτική Μακεδονία από πλευράς υποδομών να αντιμετωπίσει τυχόν ακραία καιρικά φαινόμενα;
Η απάντηση στην ερώτηση αυτή δεν είναι μονοσήμαντη. Το ανάγλυφο της Δυτικής Μακεδονίας είναι σύμμαχός μας στα πλημμυρικά φαινόμενα. Υπάρχουν όμως περιοχές που θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν και έχουν ήδη εντοπιστεί από τους ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες μου. Το σημαντικότερο όμως, που αποτελεί για εμάς προτεραιότητα, είναι η δημιουργία ενός Συστήματος Διαχείρισης Κρίσεων με στόχο την «αυτοματοποιημένη – συντονισμένη» δράση όλων των εμπλεκόμενων σε κάθε κρίση.
Διευκρινίζω ότι κρίση θα μπορούσε να είναι η πλημμύρα, η πυρκαγιά, ο άνεμος, πιθανή έκρηξη σε μεγάλο εργοστάσιο κ.λπ.
Το πιο σημαντικό είναι να προετοιμάζεται κανείς σε περίοδο ηρεμίας, αντί να σπαταλά πολλές φορές δυνάμεις με ασύνδετο, απρογραμμάτιστο, ασυντόνιστο και αναποτελεσματικό τρόπο, όπως δυστυχώς γινόταν μέχρι σήμερα στο περιφερειακό επίπεδο.
Στο πρόγραμμά σας δεσμεύεστε για τη μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή περιφέρεια με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα και στη βαλκανική χερσόνησο, αλλά και με την κοινωνία ενεργή και παρούσα στη λήψη αποφάσεων. Πόσο εφικτό είναι να γίνουν αυτά;
Είναι πραγματικά εφικτός ο στόχος αυτός, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τη δυναμική που είχε ο τόπος μας όταν παρήγε προ ετών το 75% περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια.
Επίσης, ο τόπος μας ήταν ανέκαθεν πρωτοπόρος στην αφομοίωση και ενεργοποίηση των νέων θεσμών της αυτοδιοίκησης. Η νέα οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης και θα πρέπει να ενταχθεί στην παραγωγή γνώσης και πολιτικών στη Δυτική Μακεδονία. Το πανεπιστήμιο και τα ερευνητικά κέντρα της περιοχής έχουν ήδη αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο προς την κατεύθυνση ενός παραγωγικού μοντέλου με χρήση καθαρής ενέργειας και πρωτοποριακών τεχνικών και τεχνολογιών.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2021, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει απoλέσει το 10,1% του συνολικού πληθυσμού της, έχοντας τη μεγαλύτερη μείωση στη χώρα, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης που έπληξε το σύνολο της χώρας, αλλά κυρίως λόγω της ραγδαίας αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου με την επιταχυνόμενη παύση της λειτουργίας των ορυχείων και των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πώς θα στηρίξει η περιφέρεια την αναγκαία προσπάθεια ανάταξης της περιοχής;
Η διασυνοριακή της θέση ενισχύει αυτή τη στρατηγική καθώς και τα μεγάλα έργα που προγραμματίζουμε για την ενίσχυση της προσβασιμότητάς της.
Σε σχέση με την πληθυσμιακή συρρίκνωση, βασική προτεραιότητά μας είναι να αξιοποιήσουμε τα διαθέσιμα, αλλά και άλλα διεκδικούμενα κονδύλια για τη Μετάβαση, με βασική κατεύθυνση τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά την υλοποίηση έργων στη διάρκεια της επόμενης περιόδου. Ταυτόχρονα θα υποστηρίξουμε την περιφερειακή οικονομία και τον ιδιωτικό τομέα μέσω βελτίωσης των υποδομών μας σε έναν πραγματικά πολύ δύσκολο στόχο, αυτόν των επαρκών ελκυστικών θέσεων εργασίας. Για ξαναγίνει η Δυτική Μακεδονία τόπος ευημερίας, για να επιστρέψουν οι επιστήμονες και οι εργαζόμενοι και μέσω αυτών να υπάρξει πραγματική ανάταση στην κοινωνική, αθλητική και πολιτιστική ζωή του όμορφου τόπου μας.