Ενημέρωση και Δράση

Λιβαδερό – Μία κοινωνία παραγωγική με κατοίκους που αγαπούν τον τόπο τους. Ο πρωτογενής τομέας κράτησε «ζωντανό» το χωριό έστω και αν βρίσκεται μακριά από τα αστικά κέντρα. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε ένα έργο-πάγιο αίτημα των κατοίκων ώστε να διευκολυνθεί η δουλειά τους και να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί στην προώθηση των ποιοτικών προϊόντων τους.

Σήμερα παρουσιάσαμε και συμφωνήσαμε την οριστική λύση σε ένα ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους και είναι αντικείμενο συζήτησης εδώ και χρόνια, χωρίς όμως να υλοποιείται το έργο. Δίνουμε λύση με την κατασκευή φράγματος και λιμνοδεξαμενής για την άρδευση εκτάσεων στη Δ.Κ. Λιβαδερού του Δήμου Σερβίων.

Η σημερινή σύσκεψη μου με τη συμμετοχή κατοίκων της Κοινότητας, του Προέδρου της Σπύρου Νίκο και μελών του Τοπικού Συμβουλίου, του Δημάρχου Σερβίων Χρήστου Ελευθερίου και Δημοτικών Συμβούλων, της Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Καλλιόπης Βέττα είχε ως θέμα την παρουσίαση της ολοκληρωμένης πρότασης από τα στελέχη της ΑΝΚΟ σε συνδυασμό με όσα είχαν παρουσιαστεί κατά καιρούς για το εν λόγω έργο. Πρόταση που έτυχε ευρείας αποδοχής.

Παρουσίασα επίσης το σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ξεκινώντας από την ένταξη των αρχικών προβλεπόμενων μελετών που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΑΠ Δυτικής Μακεδονίας ώστε να εκπονηθεί στη συνέχεια και η μελέτη εφαρμογής.

Πιο συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει την κατασκευής φράγματος- λιμνοδεξαμενής και αρδευτικού δικτύου για την άρδευση έως 3500 στρεμμάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργειες ζωοτροφών σε μία περιοχή με έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα καθώς και άλλων καλλιεργειών.

Η τοποθεσία «Παναγιά στο ρέμα Δεμάτι» προτείνεται για τη θέση του Φράγματος-Λιμνοδεξαμενής (όγκος αποθηκευμένου νερού~1,5εκ. κυβικά) με πλεονεκτήματά της τον περιορισμό της ενεργειακής δαπάνης με εφαρμογή αντλησιοταμίευσης σε άνω δεξαμενές και παράλληλη λειτουργία φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, για την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού κόστους άρδευσης.

Η εναλλακτική θέση κατασκευής φράγματος που είχε επιλεγεί παλαιότερα λόγω της αποφυγής χρήσης αντλιοστασίων εγκαταλείπεται εξαιτίας κυρίως του υψηλού κόστους κατασκευής, μία σειρά άλλων μειονεκτημάτων αλλά και της αρκετά δύσβατης περιοχής.

Η Περιφερειακή Αρχή στηρίζει τον πρωτογενή τομέα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και έργα που επιλύουν ουσιαστικά προβλήματα και ταυτόχρονα δίνουν διέξοδο στους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους!