Κρέστου Αθηνά

Επίκουρος καθηγήτρια Παν. Δυτικής Μακεδονίας/Τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1976. Είμαι Επ. Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας από το Δεκέμβριο του 2019. Αποφοίτησα από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2001, συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Surrey, UK και κατόπιν εκπόνησα τη Διδακτορική μου Διατριβή στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ. Από το 2001 έως και το 2008 εργάστηκα ως Εξωτερική Συνεργάτις – Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Μεταλλουργίας του ΕΜΠ, εκπονώντας ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από το 2009 διαμένω στο Αμύνταιο του Ν. Φλωρίνης. Εγάστηκα αρχικά ως Εργαστηριακή και Επιστημονική Συνεργάτις του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, και αργότερα ως Εξωτερική Συνεργάτις του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του π. ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, με κύρια απασχόληση την οικονομική διαχείριση εθνικών, ευρωπαϊκών και συγχρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων.
Μέχρι σήμερα, έχω συμμετάσχει ως κύρια ερευνήτρια σε περισσότερα από 20 εθνικά, συγχρηματοδοτούμενα και ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ είμαι Επιστημονικά Υπεύθυνη σε δύο από αυτά (ένα πρόγραμμα Erasmus+ και ένα HORIZON Europe). Τα κύρια ερευνητικά μου ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα που σχετίζονται με την Κυκλική Οικονομία και τη Δίκαιη Μετάβαση.
Είμαι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Αρ. Μητρώου 89304). Έχω διατελέσει μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (αντιπρόσωπος Δ. Μακεδονίας για την περίοδο Μάρτιος 2010-Απρίλιος 2011) καθώς και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικών- Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων-Καινοτομίας του ΤΕΕ Δ. Μακεδονίας κατά την περίοδο 2010-2012.
Είμαι παντρεμένη με τον Τοπογράφο Μηχανικό Ησαΐα Χρ. Φωτιάδη και έχω δύο παιδιά.

Η πρόκληση της δίκαιης μετάβασης, της κατάρτισης και της κυκλικής οικονομίας είναι κοινή. Μέσα από την υποψηφιότητά μου ως Περιφερειακή Σύμβουλος με την παράταξη «Συμμαχία για την Ανάπτυξη», με επικεφαλής υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Γιώργο Αμανατίδη, στοχεύω να ανταπεξέλθω στην πρόκληση αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η επαγγελματική μου δραστηριότητα ως επ. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η τεχνοκρατική μου αντίληψη καθώς και η εμπειρία μου στην αναζήτηση χρηματοδοτήσεων και στην υλοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, θα αποτελέσουν αρωγό στην εξασφάλιση και απορρόφηση πόρων προς όφελος της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, προς όφελος όλων μας!