Επ. Ερώτηση (υπ. Αριθμ. 57055.4.2021) προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα: «Μάστιγα οι χειραγωγημένοι αγώνες» κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Αμανατίδης.

Ακολουθεί το κείμενο της Επ. Ερώτησης:

Αθήνα, 24/03/2021

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Μάστιγα οι χειραγωγημένοι αγώνες»

Κύριε Υπουργέ,

Tο πρόβλημα των χειραγωγημένων αγώνων και της παράνομης προσυνεννόησης, όταν συμβαίνει, πλήττει θανάσιμα τον υγιή αθλητισμό. Αποτελεί, μαζί με το ντόπινγκ, μεγάλη πληγή για τον αθλητισμό και τις αξίες που πρεσβεύει και συνάμα πρόκληση για το κράτος δικαίου, διότι συνδέεται με την απάτη, το οργανωμένο έγκλημα, τη νόθευση του ανταγωνισμού, τον παράνομο πλουτισμό και τη διαφθορά. Παράλληλα, αποτελεί απειλή για το μέλλον του αθλητισμού ως κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής δραστηριότητας, που τίθεται υπό αμφισβήτηση κάθε φορά που εγείρονται αμφιβολίες για την ακεραιότητα και τις αρχές του.

Η Κυβέρνηση έχει επιδείξει ισχυρή πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του φαινομένου με θεσμικό τρόπο. Ειδικότερα:

Α)  Έφερε στη Βουλή, η οποία κύρωσε με το ν. 4639/19, τη Σύμβαση Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης που θέτει ένα πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την αποτροπή του φαινομένου της χειραγώγησης των αγώνων που συνδέεται ευθέως και με το στοίχημα. Η εν λόγω Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Β) Συστάθηκε η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, η οποία είναι αρμόδια για τη συλλογή πληροφοριών ενάντια στη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων και τη διαβίβαση αυτών στις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς, αλλά και για τον συντονισμό των δράσεων ενάντια στη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων. Εφεξής όλες οι αναφορές και οι καταγγελίες αξιολογούνται και διερευνώνται άμεσα.

Επειδή θέλουμε έναν αθλητισμό στηριγμένο σε αξίες και όχι διαβρωμένο και χαμηλής ελκυστικότητας,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Θα αναλάβετε πρωτοβουλίες για περαιτέρω ενίσχυση του αθλητισμού;
  2. Σε καταφατική απάντηση, ποιες είναι οι επιπλέον δράσεις στις οποίες θα προβείτε για την αντιμετώπιση των χειραγωγημένων αγώνων και του παράνομου στοιχήματος και ποια τα αναμενόμενα αποτελέσματα;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Αμανατίδης

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Με τροπολογία Αμανατίδη μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία επενδυτών για την αδειοδότηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά ή ηλιοθερμικά συστήματα μέχρι 1 MW»

Με Τροπολογία (εδώ) που κατέθεσε στις 21/07/2020 ο Βουλευτής Νομού Κοζάνης κ. Γιώργος Αμανατίδης στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης» και έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό επιλύθηκε ένα σημαντικό πρόβλημα στην περιβαλλοντική αδειοδότηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά ή ηλιοθερμικά συστήματα εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος μεγαλύτερη από 0,5 MW και μικρότερης ή ίσης του 1 MW.

Με την εγκριθείσα ρύθμιση θα χτυπηθεί η γραφειοκρατία και θα επέλθει ηρεμία στους επενδυτές αντίστοιχων έργων καθόσον δεν θα απαιτηθεί η επιστροφή των φακέλων και η εκ νέου περιβαλλοντική αδειοδότηση με επανυποβολή τους, κάτι που θα επιβάρυνε τόσο τους ίδιους όσο και τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Η ρύθμιση αυτή βοηθά στη συντριπτική πλειοψηφία τους επενδυτές της περιοχής μας λόγω του μεγέθους των φωτοβολταϊκών ήτοι μικρότερο από 1 MW.

Κοζάνη 22-07-2020

Γιώργος Αμανατίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

 

Ερώτηση (υπ. Αριθμ. 5761/13-4-2020) προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, με θέμα: «Μοχλός ανάπτυξης για την Κοζάνη το αεροδρόμιο Φίλιππος» κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Αμανατίδης.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 13/04/2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, κ. Κώστα Καραμανλή

ΘΕΜΑ: «Μοχλός ανάπτυξης για την Κοζάνη το αεροδρόμιο Φίλιππος»

 

Κύριε Υπουργέ,

η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού από τις πολιτικές ηγεσίες των περασμένων ετών για αναβάθμιση του αεροδρομίου Κοζάνης, οδήγησε στη σταδιακή του απαξίωση με συνεχή μείωση της επιβατικής κίνησης, προβλήματα στις εμπορικές πτήσεις σύνδεσης της Κοζάνης με την Αθήνα και επίταση των προβλημάτων υποδομής και εξοπλισμού.

Το κλίμα βελτιώθηκε αισθητά το 2018 όταν, μετά τις πρωτοβουλίες του Δήμου Κοζάνης, άρχισε να δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο η εταιρεία εκπαίδευσης πιλότων πολιτικής αεροπορίας Egnatia Aviation, η μεγαλύτερη σχολή εκπαίδευσης επαγγελματιών πιλότων στην Ελλάδα και η 5η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.  Η εταιρεία διαθέτει βάση και εκπαιδεύει 120 σπουδαστές από κορυφαίες αεροπορικές εταιρίες και διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις μέσα στην πόλη της Κοζάνη, αφήνοντας ήδη πολύ θετικό οικονομικό αποτύπωμα στην περιοχή.

Λόγω γεωγραφικής θέσης ο Κρατικός Αερολιμένας Κοζάνης μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο για τη Βόρεια Ελλάδα με την Ευρώπη και τα Βαλκάνια δημιουργώντας μια υπεραξία τόσο για την περιοχή όσο και την αεροπορία της χώρας.  Αναδεικνύεται με έντονο τρόπο πλέον η ανάγκη για τον επαναπροσδιορισμό της χρήσης του αεροδρομίου και ο προσανατολισμός για την εναλλακτική αξιοποίησή του  με χαρακτήρα Γενικής Αεροπορίας, στα πρότυπα πολλών περιοχών της Ευρώπης, χωρίς η δραστηριότητα αυτή να εμποδίζει ή να περιορίζει τη λειτουργία του αεροδρομίου ως εμπορικού αερολιμένα. Η ανάγκη εκμετάλλευσης κάθε αναπτυξιακής δυνατότητας καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική δεδομένης και της μετάβασης της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή, που θα σημάνει –μεταξύ άλλων- και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε:

  1. Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου για την αναβάθμιση και περαιτέρω αξιοποίηση του αεροδρομίου «Φίλιππος» της Κοζάνης;
  2. Η προοπτική αξιοποίησής του με χαρακτήρα Γενικής Αεροπορίας, λαμβάνοντας υπόψη και το έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις της εταιρείας που ήδη αναπτύσσει δραστηριότητες εκπαίδευσης, αποτελεί προτεραιότητα και θα διευκολυνθεί;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Αμανατίδης

    Βουλευτής Ν. Κοζάνης - ΝΔ