







«Το ταξίδι για το LEADER ξεκίνησε με συνεπιβάτες ανθρώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Ομάδων Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ).
Συγκλίναμε στο ότι η ανάπτυξη της υπαίθρου αποτελεί διαδικασία περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης και η προσπάθεια θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνολικό σχεδιασμό και συμπληρωματικότητα των πόρων.
Όταν ξεκινήσαμε η έννοια της διαβούλευσης, δηλαδή της από κοινού συνεργασίας με στόχους, αποτελούσε καινοτομία από μόνη της.
Διαγνώσαμε την ανάγκη διάχυσης των εμπειριών και των καλών πρακτικών προς όφελος των περιοχών και της εξωστρέφειας.
Από νωρίς αντιληφθήκαμε ότι οι μηχανισμοί και οι δομές είναι χρήσιμα εργαλεία, όταν το αποτέλεσμα των ενεργειών τους φθάνει στο κατώτερο δυνατό επίπεδο και γίνεται κτήμα των πολλών.
Η άποψή μας ότι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούν όλους τους πολίτες αποτυπώθηκε στην ευρεία δημοσιοποίηση και επιτόπου ενημέρωση των ανθρώπων της υπαίθρου, στον τόπο που ζουν και εργάζονται.
Αναπτύξαμε αυτό που ονομάζω «δημιουργική αλληλεγγύη» και απελευθερώσαμε την «δημιουργική φαντασία μας».
Το μοντέλο αυτό πέτυχε και οδήγησε στην αύξηση των πόρων και στην υιοθέτησή του σαν στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης.
Τελικά συνέβαλε στην απελευθέρωση της δυναμικής των ανθρώπων της υπαίθρου αλλά και των δομών που τη στηρίζουν, δηλαδή των Αναπτυξιακών Εταιρειών που έχουν τον ρόλο των Ομάδων Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ).
Από την αρχή θέσαμε στο προσκήνιο τις περιοχές και αναγνωρίσαμε τις ΟΤΔ ως εργαλεία για την προώθηση των συμφερόντων των περιοχών μας.
Απλώσαμε ένα Δίκτυο ΟΤΔ με τοπική παρουσία και διεπιστημονική προσέγγιση, δημιουργήσαμε το Ελληνικό Δίκτυο LEADER που το μετεξελίξαμε σε Δίκτυο Φορέων Αγροτικής Ανάπτυξης – Ανάπτυξης της Υπαίθρου.
Έννοιες όπως η δικτύωση, η καινοτομία, η προστιθέμενη αξία, ο ολιστικός σχεδιασμός, τα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας (ΤΣΠ), η ανταγωνιστικότητα, εντάχθηκαν από την αρχή στο φρασεολόγιό μας και αποτελούν πλέον καθημερινότητα.






Ας τα αξιοποιήσουμε για το καλό των περιοχών μας - της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.»