"Αλήθειες και ψέματα για το νέο εργασιακό νόμο"

Η εκάστοτε Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώνει το προστατευτικό πλαίσιο της εργασίας, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και στις μεγάλες τεχνολογικές προόδους που επηρεάζουν την παροχή της. Αυτό ακριβώς πράττει η Κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που ενέκρινε χθες η Βουλή. Προσαρμόζει το εργασιακό πλαίσιο στις βέλτιστες πρακτικές ενσωματώνοντας διατάξεις που αποτελούν ήδη μέρος του ενωσιακού δικαίου και επικαιροποιεί άλλες που δεν έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό από το 1982.

Για το σ/ν ασκήθηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση. Χαρακτηρίστηκε «αντεργατικό, αντιδημοκρατικό, αντισυνταγματικό, οδοστρωτήρας». Αναρωτιέμαι: πώς μπορεί να είναι κάποιος αντίθετος στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία και με ποιο σκεπτικό;  Στη θέσπιση νέων αδειών για γονείς και φροντιστές;  Στην ψηφιακή κάρτα εργασίας για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, των αδήλωτων υπερωριών, της εισφοροδιαφυγής; Στην αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή Επιθεώρησης Εργασίας; Στην ενίσχυση των επιτρεπόμενων υπερωριών στον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Στη δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας ύστερα από αίτηση του εργαζομένου; Στη διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων από άκυρες απολύσεις; Στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις απεργίες στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας της οικονομίας με την υποχρέωση παροχής εγγυημένης υπηρεσίας (1/3 της συνήθως παρεχόμενης); Αναρωτιέμαι διότι αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος.

Θα αναδείξω τέσσερα ψέματα που ειπώθηκαν, επιχειρώντας να αποκαταστήσω την μόνη αλήθεια.

1ο Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ψευδώς ότι αυξάνονται οι απλήρωτες υπερωρίες και ότι θα πληρώνονται με ρεπό. Η αλήθεια είναι ότι η υπερωριακή απασχόληση εναρμονίζεται με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 150 ώρες ετησίως, από 96 ώρες που είναι σήμερα στη βιομηχανία και 120 ώρες στους λοιπούς κλάδους. Το σύστημα αμοιβής των υπερωριών δεν αλλάζει. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ώρα υπερωρίας θα πληρώνεται με ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%.

2ο Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ψευδώς ότι καταργείται το οκτάωρο. Η αλήθεια είναι ότι εισάγεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μεταξύ εργαζόμενου- εργοδότη, με ατομική σύμβαση εργασίας. Προβλέπεται η δυνατότητα και 4ημερης εργασίας στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και είναι άκυρη η απόλυση εργαζόμενου που αρνείται την διευθέτηση αυτή. Αυτό, δηλαδή, που δίνεται σαν νέα δυνατότητα στον εργαζόμενο είναι να συμπυκνώσει την εργασία του σε λιγότερες ημέρες, μόνο κατόπιν αιτήματος του ίδιου, για να εξυπηρετεί καλύτερα το στόχο συμφιλίωσης της προσωπικής με την επαγγελματική του ζωή.

3ο Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ψευδώς ότι η ηλεκτρονική κάρτα θα χρησιμοποιείται ως μέσο ελέγχου των εργαζομένων. Η αλήθεια είναι ότι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας είναι μια πραγματική «επανάσταση» στην αγορά εργασίας και εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου, αλλά και των υπερωριών, του «δικαιώματος αποσύνδεσης», της διευθέτησης του χρόνου εργασίας του εργαζομένου, αλλά και για την αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

4ο Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ψευδώς ότι η Κυβέρνηση παρεμβαίνει ωμά στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η αλήθεια είναι ότι: 4α) Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι συνδικαλιστές θα έχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας που ισχύει για τις εγκύους: δηλαδή η απόλυση θα επιτρέπεται για σπουδαίο λόγο που θα κρίνεται από τα Δικαστήρια, 4β) Θεσπίζεται αστική ευθύνη για συνδικαλιστές οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών, 4γ) Μπαίνει τέλος στις απεργίες οι οποίες, ενώ κηρύσσονται παράνομες από τη Δικαιοσύνη, επαναπροκηρύσσονται από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση. Μια πάγια πρακτική που ακολουθείται επί δεκαετίες και ακυρώνει στην πράξη την κρίση της Δικαιοσύνης για τη νομιμότητα μιας απεργίας, 4δ) Επιβάλλεται η παροχή ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (κατ’ αρχήν σε 33 %, με δυνατότητα περιορισμού ύστερα από τεκμηριωμένο αίτημα) κατά τη διάρκεια απεργιών στην κοινή ωφέλεια, όπως ισχύει σε πολλές χώρες. Η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας προστατεύεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έρχεται σε σύγκρουση με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα στην εργασία των μη απεργούντων και η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Οι εικόνες παράλυσης της χώρας ελέω απεργιών πρέπει να εκλείψουν, 4ε) Καταργείται η δυνατότητα χρηματοδότησης των συνδικάτων από τις επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ και τα κόμματα, αφού ανεξαρτησία και χρηματοδότηση δεν συμβαδίζουν.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ με στόχο, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά προχωρά με τις αναγκαίες τομές και με τις αναγκαίες συνθέσεις για τον εκσυγχρονισμό του εργασιακού πλαισίου στα πρότυπα των σύγχρονων ευρωπαϊκών πρακτικών. Ο στόχος είναι διττός: αφενός η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με μέτρα προστασίας των εργαζομένων αφετέρου η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας που οδηγεί, συνεκδοχικά, σε προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  

Η αντιπολίτευση καταστροφολογεί. Εμείς, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να ξεφύγουμε από στεγανά, ιδεοληψίες και συνδικαλιστικά προνόμια που βλάπτουν το συμφέρον της κοινωνίας, στραγγαλίζοντας κάθε αναπτυξιακή δράση. Άλλωστε, έχουμε αρωγό στην προσπάθειά μας την κοινωνία που ζητά εφαρμογή της νομιμότητας και καλύτερες συνθήκες για την απασχόληση.

Είμαστε με τους εργαζόμενους αλλά και με τους συνεπείς επιχειρηματίες.

Και όπως ανέφερα στην ομιλία μου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, «δεν εκχωρούμε σε κανέναν το δικαίωμα να αισθάνεται ότι έχει το αποκλειστικό προνόμιο της εκπροσώπησης και προστασίας των συμφερόντων των εργαζομένων».

Κοζάνη, 17/06/2021

Γιώργος Αμανατίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης - ΝΔ

"Επαναφορά της κυβερνησινότητας σε Δήμους και Περιφέρειες"

Πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος 4804/2021 για την «εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών και λοιπές διατάξεις».
 
Για να αντιληφθεί κάποιος τη σημασία των προβλέψεων του νόμου, θα πρέπει πρώτα να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: Το εκλογικό σύστημα πρέπει να δίνει δυνατότητα διακυβέρνησης του Δήμου και της Περιφέρειας ή να κάνει αναλογική καταγραφή των εκλογικών ποσοστών σε έδρες; Θέλουμε μία αυτοδιοίκηση που ασχολείται μόνον με τα καθημερινά και τα τρέχοντα ή μια αυτοδιοίκηση παραγωγό ανάπτυξης;
Μία αυτοδιοίκηση που αναδεικνύει τις δυνατότητες και τις προοπτικές και παίρνει γρήγορες αποφάσεις ή οι αποφάσεις αποτελούν προϊόν συμβιβασμού και εν τέλει δεν ικανοποιούν το ζητούμενο που αποτελεί τοπικό στόχο;
 
Για να μπορούν οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές να επιτελούν το έργο τους, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει των προτιμήσεων της πλειοψηφίας των πολιτών. Ο τελικός αποδέκτης είναι πάντα ο πολίτης και οι αριθμητικοί συσχετισμοί δεν θα πρέπει να αλλοιώνουν τη βούληση του εκλογικού σώματος.
 
Η εφαρμογή της λεγόμενης «απλής αναλογικής» στη κατανομή των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου, με τον τρόπο που θεσμοθετήθηκε και εφαρμόζεται, δημιουργεί περισσότερα εμπόδια στην τοπική διακυβέρνηση από όσα ευαγγελίζονταν οι εμπνευστές της ότι θα επέλυε.
 
Την τελευταία διετία Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες περιγράφουν ένα καθεστώς περίπου ακυβερνησίας μιλώντας για σοβαρές καθυστερήσεις στη λήψη των αποφάσεων και απουσία μιας συγκροτημένης, συνεπούς και χρήσιμης αντιπολιτευτικής λειτουργίας. Υπάρχουν Δήμοι που δεν έχουν καταφέρει να περάσουν προϋπολογισμούς, δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν ισολογισμούς και απολογισμούς και καθυστερούν τις αποφάσεις για συμμετοχή σε αναπτυξιακούς οργανισμούς.
 
Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίστηκε, κατά το δυνατόν, με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που ψήφισε η Βουλή για την ενίσχυση του ρόλου των Οικονομικών Επιτροπών στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης.
 
Ο νέος νόμος είναι απότοκο των σοβαρότατων προβλημάτων και δυσλειτουργιών που επέφερε η εφαρμογή του ν. 4555/2018 της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.. Της δυσαρμονίας, ουσιαστικά, μεταξύ της βούλησης του εκλογικού σώματος και της σύνθεσης των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με σκοπό την «κυβερνησιμότητα» με το νέο νόμο θεσμοθετούνται οι παρακάτω αλλαγές:
  1. Καταργείται, πρακτικά, η λεγόμενη απλή αναλογική και επανέρχεται η λογική κατανομής των εδρών που ίσχυε πριν από το 2019. Με τον τρόπο αυτό επανέρχεται η κυβερνησιμότητα στους Δήμους και στις Περιφέρειες της χώρας και ευνοείται η συνεπής υλοποίηση του προγραμματικού λόγου των Δημάρχων και Περιφερειαρχών υπέρ των δημοτών τους.
  2. Επανέρχεται η θητεία 5ετούς διάρκειας.
  3. Προσαρμόζεται το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο. αφού υλοποιείται το σχέδιο της πλειοψηφίας που εξέλεξε το Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη, για να υλοποιήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα. Με την πρόβλεψη αυτή οι αιρετοί δεν είναι «όμηροι» μειοψηφιών.
  4. Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής Δημοτικού ή Περιφερειακού συμβούλου.
     
     
  5. Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
  6. Προβλέπεται η εκλογή Συμβουλίων ή Προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση.
  7. Εξορθολογίζεται το πλαίσιο κωλυμάτων εκλογιμότητας και ασυμβιβάστων και γίνεται πιο αυστηρό.
     
Η λειτουργία της αυτοδιοίκησης είναι καθοριστική για την ορθή λειτουργία της δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση τηρώντας τη ρητή προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προχωρά σε μια βαθιά τομή στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας τους και η εκπλήρωση της αποστολής τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών εξυπηρετεί το όραμά μας για μια σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση - ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

 

 

Κοζάνη, 08/06/2021

Γιώργος Αμανατίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης - ΝΔ

"Ένα καινοτόμο και φιλοπεριβαλλοντικό εμβληματικό έργο αγροτικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της μεταλιγνιτικής περιόδου"

Όπως είναι γνωστό ένας από τους βασικούς πυλώνες μετεξέλιξης του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής, που αποτυπώνεται στο Master Plan στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), περιγράφεται ως «έξυπνη γεωργία».

Ο πυλώνας αυτός συγκεντρώνει τη σύμφωνη γνώμη των Φορέων και των πολιτών και στηρίζεται από την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Μια τέτοια παραγωγική κατεύθυνση, για δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδημάτων, θα πρέπει να είναι καινοτόμα και προϊόν ολιστικού σχεδιασμού.

Αντίστοιχο παράδειγμα, που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής παραγωγής, στην ανάπτυξη πολλαπλών δραστηριοτήτων, στην εξοικονόμηση πόρων και στην φιλοπεριβαλλοντική διάσταση της ανάπτυξης αποτελεί το έργο με ενδεικτικό τίτλο «Δίδυμο αρδευτικό έργο πολλαπλής αξιοποίησης».

Το έργο αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει, ενδεικτικά, τα παρακάτω διακριτά :

  1. Αρδευτικό Βόρειας Ζώνης λίμνης Πολυφύτου, έκτασης περίπου 50.000 στρεμμάτων
  2. Αξιοποίηση του αντλιοστασίου ΔΕΗ στη λίμνη Πολυφύτου και του διπλού αγωγού μεταφοράς νερού στους ΑΗΣ του λιγνιτικού λεκανοπεδίου και ειδικότερα του κάμπου Σαριγκιόλ (Ελλήσποντος) που, όπως είναι γνωστό, θα παύσουν να λειτουργούν. Επομένως δεν θα απαιτείται η μεταφορά και χρήση νερού όπως μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό θα τροφοδοτηθούν :

  • μια δεξαμενή που θα χωροθετηθεί βάσει της μελέτης, από την οποία θα αρδεύονται με βαρύτητα εκτάσεις του αρδευτικού Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου μαζί με τις εκτάσεις που θα αρδεύονται από τον ταμιευτήρα Ιλαρίωνα.
  • οι δεξαμενές που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ κοντά στον οικισμό του Δρεπάνου, που έχουν ικανή υψομετρική διαφορά από τον προς άρδευση κάμπο Σαριγκιόλ.
  1. Εγκατάσταση φωτοβολταικού σταθμού για κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια που απαιτείται :
  • για την άντληση και μεταφορά των αναγκαίων ποσοτήτων νερού στη νέα δεξαμενή που θα πρέπει να δημιουργηθεί για να εξυπηρετεί το αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου,
  • για τη μεταφορά ποσοτήτων νερού, σύμφωνα με τις ανάγκες, στη δεξαμενή που βρίσκεται ήδη στο λόφο των Πετρανών από όπου θα οδηγείται με βαρύτητα στη δεξαμενή Δρεπάνου.
  1. Ανάκτηση υδραυλικής ενέργειας στα δίκτυα μεταφοράς του νερού από τις δεξαμενές (Πετρανών και Δρεπάνου) στο αρδευτικό κάμπου Σαριγκιόλ (Ελλησπόντου).
  2. Εγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειας στη δεξαμενή Δρεπάνου
  3. Υλοποίηση του αρδευτικού έργου Σαριγκιόλ (Ελλησπόντου) με χρήση του νερού που θα μεταφέρεται από τη λίμνη Πολυφύτου διαμέσω των δεξαμενών Πετρανών και Δρεπάνου και χρήση ποσοτήτων νερού που μπορούν να συλλεγούν τοπικά.

Η παραπάνω πρόταση θα πρέπει να αξιολογηθεί τεχνικά και χρηματοοικονομικά προκειμένου να βελτιστοποιηθεί. Πιθανή υιοθέτηση και στη συνέχεια σχεδιασμός, προγραμματισμός και υλοποίησή της θα δώσει απάντηση και θα ανοίξει το δρόμο για μία πραγματική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή.

Κατά την άποψή μου θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στις μεγάλες αλλαγές που θα συντελεστούν στην περιοχή λόγω της απολιγνιτοποίησης και θα έχει ενισχυμένη βιωσιμότητα.

Ανάλογα με τους όρους επιλεξιμότητας κάθε χρηματοδοτικού μέσου και συνδιαστικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2021-2027, το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Τέλος Λιγνίτη καθώς και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Αποτελεί δε κλασσικό παράδειγμα εφαρμογής στην πράξη της «ρήτρας απολιγνιτοποίησης».

Είμαι πεπεισμένος ότι, αντίστοιχα μεγάλα έργα θα αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων στην περιοχή και θα ανοίξουν το δρόμο για ανάπτυξη σε περιβάλλον μηδενικής χρήσης λιγνίτη όταν αυτή επέλθει.

Κοζάνη, 26/05/2021

Γιώργος Αμανατίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης - ΝΔ

Προτάσεις θεσμοθέτησης κινήτρων που θα συμβάλλουν στην ομαλή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή

Στη φάση της απολιγνιτοποίησης που είναι σε πλήρη εξέλιξη, η Δυτική Μακεδονία και ο Δήμος Μεγαλόπολης θα πρέπει να ενισχύσουν την ελκυστικότητά τους για υλοποίηση επενδύσεων με διαφοροποίηση και με εμπλουτισμό του περιεχομένου τους, καθώς και του είδους των παρεχόμενων κινήτρων.

Σε κάθε περίπτωση, τα κίνητρα θα πρέπει να είναι πιο βελτιωμένα από αυτά που ισχύουν για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν έγκαιρα καθόσον, οι δυνητικοί επενδυτές δεν προχωρούν στην υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων σε αναμονή βελτίωσής τους.

Σαν συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι, η περαιτέρω αποδυνάμωση του παραγωγικού και επενδυτικού προφίλ των περιοχών αυτών.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής και της υστέρησης που επιφέρει στις υπόψη περιοχές είναι ανάγκη και προτείνω την άμεση υιοθέτηση ενδεικτικά των παρακάτω :

  1. Θέσπιση κινήτρων στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου (ν. 4399/2016).

Προσθήκη σε ισχύον Άρθρο

Στο Άρθρο 12 - Ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων προβλέπεται :

«Ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων, όπως αυτές ορίζονται στα επιμέρους καθεστώτα του Ειδικού Μέρους, παρέχονται σε:

α. εξωστρεφείς: μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αύξησαν την εξωστρέφειά τους, δηλαδή το λόγο αξίας των εξαγωγών τους προς τον κύκλο εργασιών τους, είτε σε ποσοστό τουλάχιστον 10% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία πριν το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου, είτε σε ποσοστό τουλάχιστον 5% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία
πριν το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου, εφόσον οι εξαγωγές τους καταλαμβάνουν περισσότερο από το 70% του κύκλου εργασιών τους το τρίτο έτος πριν το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου,

β. καινοτόμες: μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης έχουν υπερβεί το 10% του συνόλου των λειτουργικών τους δαπανών, για ένα (1) τουλάχιστον έτος από τα τρία τελευταία πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος,

γ. ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, μετά την έναρξη ισχύος του νόμου προχωρούν σε διαδικασία συγχώνευσης είτε με απορρόφηση είτε με δημιουργία νέας εταιρείας, αποκλειόμενης ρητά της εξαγοράς,

δ. επιχειρήσεις οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση της απασχόλησής τους: μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αύξησαν την απασχόλησή τους (με βάση τις Ετήσιες Μονάδες Εργασίας) σε ποσοστό τουλάχιστον 10% την τελευταία τριετία πριν την αίτηση υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου στις διατάξεις του παρόντος νόμου,

ε. συνεταιρισμούς, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του N. 4019/2011 (Α΄ 216), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του N. 4384/2016 (Α΄ 78),

στ. επιχειρήσεις, των οποίων τα επενδυτικά σχέδια υλοποιούνται σε έναν από τους κλάδους Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) και αγροδιατροφής, ως κύριο κλάδο δραστηριότητάς τους,

ζ. επιχειρήσεις, οι οποίες επιτυγχάνουν αυξημένη προστιθέμενη αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ κατά το χρόνο της έκδοσης της απόφασης
προκήρυξης, σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου τους,

η. επιχειρήσεις, των οποίων το υπαγόμενο επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.), Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.) εξαιρουμένων των Επιχειρηματικών Πάρκων Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης (Ε.Π.Ε.Β.Ο.), Τεχνολογικά Πάρκα και Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (Θ.Υ.Κ.Τ.) και δεν αφορούν σε εκσυγχρονισμό ή επέκταση υφιστάμενων δομών της ενισχυόμενης επιχείρησης,

θ.   επιχειρήσεις των οποίων το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε ειδικές περιοχές, οι οποίες αναφέρονται στο σχετικό Παράρτημα. Μια περιοχή χαρακτηρίζεται ως ειδική, εφόσον πληροί τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

αα. ορεινή περιοχή, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκτός των Δημοτικών Ενοτήτων που συνιστούν μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας,

ββ. παραμεθόρια περιοχή, δηλαδή περιοχές σε απόσταση τριάντα (30) χιλιομέτρων από τα σύνορα, καθώς και τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της νήσου της Σαμοθράκης του Νομού Έβρου και του Νομού Δωδεκανήσων,

γγ. νησιωτική περιοχή, δηλαδή τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων και

δδ. περιοχές που παρουσιάζουν πληθυσμιακή μείωση, όπως αυτή προκύπτει κατά τα έτη των δύο πιο πρόσφατων απογραφών (2001 και 2011), και αφορά μείωση μόνιμου πληθυσμού άνω του 30%,

ι.    επιχειρήσεις των οποίων το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και ιδίως: Αγαθονήσι, Κάλυμνος, Καστελόριζο, Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος, Σύμη, Χίος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Εσωτερικών μπορούν να επανακαθορίζονται οι ως άνω περιοχές ανάλογα με τις μεταναστευτικές ροές,

ια. με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ή/και συναρμόδιου Υπουργού μπορεί να εξειδικεύεται περαιτέρω το είδος των επιχειρήσεων της περίπτωσης στ’ του παρόντος άρθρου ή και κάθε συναφές θέμα για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού».

Προτεινόμενη ρύθμιση

Τροποποίηση του Ν. 4399/16 και ειδικότερα της παραγράφου θ) του άρθρου 12 με την προσθήκη περίπτωσης εε) όπως παρακάτω:

«εε) περιοχές έντονης αποβιομηχάνισης εξαιτίας της δραστικής μείωσης της λιγνιτικής δραστηριότητας.

Η παραπάνω ρύθμιση ισχύει και για τις επενδύσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου 4399/16 και δεν αποπληρώθηκαν».

  1. Φορολογικά κίνητρα
  • Μόνιμο και διαρκές πρόγραμμα επιχορήγησης των επιχειρήσεων όλων των κλάδων, που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στις περιοχές που βρίσκονται σε «μετάβαση», για την πρόσληψη εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη φορολογική απαλλαγή της ενίσχυσης.

Δηλαδή ένα πρόγραμμα 5ετούς διάρκειας από τον ΟΑΕΔ για τη Δυτική Μακεδονία και το Δήμο Μεγαλόπολης για όλες τις ειδικότητες, με κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και με πλήρη φορολογική απαλλαγή της παραπάνω ενίσχυσης.

Να αποτελεί προϋπόθεση ή διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων (δηλαδή αντικατάσταση σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης).

  • Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος κατά 50% για τις επιχειρήσεις και κατά  50%  για όλα τα κλιμάκια  των φυσικών προσώπων  από αυτό που ισχύει σήμερα.
  • Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στις περιοχές απολιγνιτοποίησης.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στις περιοχές απολιγνιτοποίησης.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 40% από το 100% που είναι σήμερα.
  • Διπλασιασμός του συντελεστή αποσβέσεων των πάγιων για τις επενδύσεις που γίνονται στις περιοχές απολιγνιτοποίησης προσαυξημένου κατά 30%.
  • Φορολογική απαλλαγή όλων των ενισχύσεων που δίνονται μέσω ΕΣΠΑ ή ΟΑΕΔ ή και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων στις επιχειρήσεις που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στις περιοχές απολιγνιτοποίησης.
  • Κατάργηση του Πόθεν Εσχες για την εισφορά, την αύξηση του ή και την απόκτηση μετοχών και μεριδίων του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου  εταιρείας που εδρεύει και επενδύει αποκλειστικά στις περιοχές απολιγνιτοποίησης.
  • Κατάργηση της Εισφοράς 0,6% του Ν 128/75 στα Τραπεζικά επιχειρηματικά δάνεια και 0,12% στα στεγαστικά δάνεια.
  • Δυνατότητα σχηματισμού αφορολόγητου αποθεματικού ή αφορολόγητης έκπτωσης από τα κέρδη της επιχείρησης, για το ποσό των επενδύσεων που πραγματοποιούνται από την επιχείρηση στις περιοχές απολιγνιτοποίησης.

(Δηλαδή ότι από τα κέρδη των επιχειρήσεων επανεπενδύεται να έχει φορολογική απαλλαγή).

  • Έκπτωση κατά 120% του μισθοδοτικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους που προσλαμβάνουν οι επιχειρήσεις.

Ειδικά για τους νέους που πρωτοεισέρχονται στον επιχειρηματικό στίβο, εκτός των παραπάνω :

-     Πλήρης Φορολογική απαλλαγή για τα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας της επιχείρησής τους.

Ουσιαστική προϋπόθεση για την ισχύ των μέτρων αποτελεί, η επιχείρηση να εδρεύει, να διατηρεί πλήρη επαγγελματική εγκατάσταση και να δραστηριοποιείται αποκλειστικά στη Δυτική Μακεδονία και στο Δήμο Μεγαλόπολης.

  1. Ασφαλιστικά κίνητρα
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 50%.
  1. Ειδικά κίνητρα για πράσινες ενεργειακές επενδύσεις στις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς απολιγνιτοποίησης

α.   Προσθήκη των παρακάτω στις επιλέξιμες επενδύσεις και στα κίνητρα που αφορούν στις «Ειδικές Κατηγορίες Ενισχύσεων»

α.1   Επενδύσεις ΑΠΕ (Φ/Β, ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά)

α.2   Επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας

α.3   Επενδύσεις παραγωγής, διανομής και υποδομών ενέργειας

α.4   Επενδύσεις ίδρυσης και λειτουργίας νέων παραγωγικών μονάδων κατασκευής και συναρμολόγησης Φ/Β πλαισίων, ανεμογεννητριών, ηλεκτρικών συσσωρευτών, ηλεκτρικών φορτιστών, ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ηλεκτροκίνητων δικύκλων καθώς και εξαρτημάτων αυτών, μονάδων κατασκευής συσκευών και εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας (smart devices), δημιουργίας λογισμικού και hardware ευφυούς διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας, επενδύσεις υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων από παραγόμενη πράσινη ενέργεια (κτιριακά, υποδομές, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις κλπ.), καθώς και πάσης φύσεως τεχνολογικών συσκευών και λύσεων που προάγουν την αειφορία και την κυκλική οικονομία.

Εναλλακτικά και με επιλογή του επενδυτή

Πλήρης φορολογική απαλλαγή για την πρώτη δεκαετία λειτουργίας της επένδυσης.

β.   Πλήρης φορολογική απαλλαγή για το σύνολο των κερδών, των ελληνικών ιδιωτικών επενδύσεων που επανεπενδύονται, για την εγκατάσταση και λειτουργία νέων μονάδων στις περιοχές απολιγνιτοποίησης με αντικείμενο την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ καθώς και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.

Το ως άνω κίνητρο θα εφαρμόζεται αναλόγως και στην περίπτωση επανεπένδυσης για νέες ιδιωτικές επενδύσεις ή σχήματα ΣΔΙΤ.

Δεδομένου ότι τα παραπάνω προκύπτουν από τη σημαντικότητα της κατάστασης, η υλοποίησή τους θεωρείται αναγκαία.

Είναι δε αυτονόητο ότι, η παρούσα πρότασή μου καθ’ ουδένα τρόπο λειτουργεί δεσμευτικά για την Κυβέρνηση ως προς τη δυνατότητά της για λήψη ευνοϊκότερων μέτρων/κινήτρων.

 

 

 

Κοζάνη, 07/07/2020

Γιώργος Αμανατίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης - ΝΔ

 «Επενδύσεις και πανδημία: μία σχέση συγκρουσιακή και ασύμπτωτη;»

 

Αναμφίβολα, η παγκόσμια υγειονομική κρίση ανέκοψε τα σχέδια της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας καθώς και της ελληνικής. Το παγκόσμιο σοκ και οι επακόλουθες διαταραχές στη ζήτηση, στην προσφορά και στη ρευστότητα της οικονομίας οδήγησαν σε βαθιά ύφεση το 2020. Μάλιστα λόγω της εξαιρετικά υψηλής αβεβαιότητας ως προς την εξέλιξη της πανδημίας είναι πολύ δύσκολο να γίνουν σήμερα ασφαλείς προβλέψεις σχετικά με τις επενδυτικές πρωτοβουλίες ακόμα και στο άμεσο μέλλον.

Για την Ελλάδα, το 2019 ήταν η πρώτη χρονιά από το 2009 εφαρμογής οικονομικής πολιτικής εκτός προγραμμάτων προσαρμογής σε πλαίσιο –βέβαια- ενισχυμένης εποπτείας για τη διασφάλιση συνέχισης των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Παρά την αναιμική μεγέθυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η χώρα κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 1,9 %.

Πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, η Κυβέρνηση χάραξε και εφάρμοζε μια αποτελεσματική πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, μεταξύ άλλων, μέσω μείωσης φορολογικών συντελεστών, παροχής φορολογικών κινήτρων για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων,  κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας, ψηφιοποίησης των διαδικασιών στο δημόσιο τομέα και στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων με ευκολότερη πρόσβαση σε εργαλεία χρηματοδότησης. Όλα τα παραπάνω, είχαν αρχίσει να παράγουν απτά αποτελέσματα.

Η πανδημία ανέτρεψε τα δεδομένα και τις ευοίωνες προβλέψεις. Επέφερε βίαιες ανακατατάξεις στην οικονομία ενισχύοντας ορισμένες δραστηριότητες, όπως η υγεία και το ηλεκτρονικό εμπόριο και πλήττοντας άλλες, όπως η εστίαση, το εμπόριο και ο τουρισμός.

Μπορεί η Ελλάδα σήμερα -εν μέσω πανδημίας- να εξακολουθήσει να προσελκύει επενδύσεις; Είναι το ερώτημα που τίθεται μετ’ επιτάσεως στη δημόσια συζήτηση.

Μια αρνητική απάντηση θα ήταν πρόωρη, αβασάνιστη και πρόχειρη, δεδομένου ότι η πανδημία, όπως και κάθε κρίση, δημιουργεί και ευκαιρίες.

Η χώρα οφείλει να αναπτύξει μια νέα στρατηγική αναδεικνύοντας τους παράγοντες που την καθιστούν επενδυτικά ελκυστική. Ο υποδειγματικός τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαχειρίστηκε την πανδημία είναι ένας από τους παράγοντες. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η οικονομία να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και να απορροφήσει τους κραδασμούς, χωρίς να πληγεί περαιτέρω η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση, είναι να δοθεί έμφαση στις νέες δεξιότητες που απαιτούν οι αναδυόμενοι κλάδοι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο χώρος της ενέργειας. Μπορούν π.χ. να γίνουν επενδύσεις για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, σε μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2), σε αποθήκευση ενέργειας κλπ. Επιπλέον, η επιλογή της πλήρους απολιγνιτοποίησης έως το 2028 δημιουργεί τις προϋποθέσεις υλοποίησης σημαντικών επενδύσεων και κύρια εντατικοποίηση των ενεργειών για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Προς τούτο άλλωστε διατύπωσα συγκεκριμένη στρατηγική και προτάσεις που την εξυπηρετούν.

Στο δυσχερές οικονομικό τοπίο προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην προσέλκυση επενδύσεων με πολλαπλασιαστικό θετικό αντίκτυπο. Η Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα οι Νομοί Κοζάνης και Φλώρινας θα πρέπει να βρουν τη θέση τους στον επενδυτικό χάρτη της χώρας, ξεκινώντας έστω από τα μικρά, μεσαία και μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Δεύτερο παράδειγμα αποτελεί η ψηφιακή ανταγωνιστικότητα στην οικονομία. Η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών και δεξιοτήτων –που επισπεύστηκε λόγω covid  19- αποτελούσε μέχρι πρότινος σημαντικό στοιχείο επενδυτικής ελκυστικότητας της χώρας. Πλέον η στήριξη κλάδων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας έχει μετατραπεί από δυνητική επιλογή σε απαραίτητη συνθήκη.

Από τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι επενδύσεις και πανδημία δεν είναι μια σχέση συγκρουσιακή και ασύμπτωτη. Η επιδημιολογική κρίση αφενός γεννά ευκαιρίες επενδυτικά αξιοποιήσιμες αφετέρου επισπεύδει την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που μέχρι πρότινος είχαν λιμνάσει.

Με σχέδιο και αποφασιστικότητα η Κυβέρνηση πρέπει να μετατρέψει και αυτή την κρίση σε ευκαιρία. Είμαι βέβαιος ότι θα το πράξει. Έχει ήδη αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί

 

Κοζάνη, 28/08/2020

Γιώργος Αμανατίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης - ΝΔ

 

Φάσεις ανάπτυξης και αντίστοιχες δράσεις στο πλαίσιο απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας

Όπως είναι γνωστό η πιο κρίσιμη περίοδος, για τη δημιουργία εισοδήματος και θέσεων εργασίας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται σε μετάβαση, είναι η πρώτη πενταετία που συμπίπτει με την προγραμματισθείσα παύση λειτουργίας των ΑΗΣ της περιοχής.

Ευελπιστούμε βάσιμα ότι θα ακολουθήσει περίοδος υλοποίησης μεγάλων παραγωγικών επενδύσεων που, μαζί με άλλες δράσεις, θα συμβάλλουν στη δημιουργία πολλών, διαφοροποιημένων, καλά αμειβόμενων και βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Μεθοδολογικά η περίοδος μέχρι το 2030 μπορεί να διαχωρισθεί αδρομερώς σε δύο (2) υποπεριόδους, σε συνδυασμό και με τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης.

Ειδικότερα :

1η περίοδος 2020-2026

Δραστηριότητες :

α)  Εφαρμογή ενός εκτεταμένου προγράμματος ανάπτυξης των ΑΠΕ (Φ/Β, υδροηλεκτρικά και ανεμογεννήτριες) σε εκτάσεις της ΔΕΗ, δημόσιες, δημοτικές  και ιδιωτικές εκτάσεις, στέγες κλπ.

  • Ολοκληρωμένη πρόταση στρατηγικής σας έχω καταθέσει όπως και
  • Εξειδίκευση της παραπάνω πρότασης με την Αρ. Πρωτ. : 308/23.06.2020 επιστολή μου.

Το εκτεταμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των Φ/Β θα περιλαμβάνει :

α.1 Μικρά Φ/Β  κάτω των 500KW που θα υλοποιούνται από πολίτες και επιχειρηματίες της περιοχής. Με την Αρ. Πρωτ. : 308/23.06.2020 επιστολή μου πρότεινα την εφαρμογή της «εντοπιότητας» στην αδειοδοτική διαδικασία των ΑΠΕ (Φ/Β, υδροηλεκτρικά, ανεμογεννήτριες) για ισχύ μικρότερη των 1MW.

Το σημαντικό στην προαναφερθείσα ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι η δημιουργία εισοδημάτων για εκατοντάδες θέσεις εργασίας ενώ είναι διαθέσιμη και η δυνατότητα παροχής εργασίας ή ανάπτυξης άλλης μορφής επιχειρηματικότητας από τους επενδυτές.

α.2 Μεγάλα Φ/Β, που θα υλοποιούνται από ντόπιους ή ξένους επενδυτές με πιθανή συμμετοχή και τοπικών επενδυτών (πολίτες, επιχειρηματίες).

  • Στο θέμα αυτό αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα : Κατά την κατασκευή ενός Φ/Β 200 MW μπορεί να απαιτηθούν 200 εργαζόμενοι για 1,0 έτος ενώ στο τέλος παραμένουν περίπου 25 άτομα για μόνιμη εργασία στη φάση λειτουργίας του.

Μία συστοιχία και παράλληλη υλοποίηση παρόμοιων έργων θα δημιουργήσει, σε βάθος χρόνου, εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης στη φάση κατασκευής και αντίστοιχα μόνιμα εργαζόμενων κατά τη φάση λειτουργίας τους.

  • Από το Τέλος ΑΠΕ που ισχύει για τα Φ/Β Πάρκα ως ποσοστό 3% επί της αξίας της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προ ΦΠΑ, το 1% καταβάλλεται για κάλυψη της ενέργειας που αντιστοιχεί στους οικιακούς καταναλωτές του οικισμού στα όρια του οποίου είναι εγκατεστημένο το Φ/Β.

Το παραπάνω ποσό καταβάλλεται μέσω των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Για ένα Φ/Β πάρκο 200 MW το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου σε 165.000,00 €/ έτος. Αντίστοιχα ποσό περίπου 315.000,00  €/έτος αποδίδεται στο Δήμο για εκτέλεση αναπτυξιακών έργων προς όφελος της περιοχής.

β)  Εφαρμογή των προβλεπόμενων στους Περιβαλλοντικούς Όρους (Π.Ο.), για το σύνολο της έκτασης, από τον υπόχρεο/ΔΕΗ.

Προς τούτο απαιτείται:

  1. Άμεση σύνταξη των απαραίτητων Τεχνικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΤΕ.ΠΕ.Μ), βάσει των ισχυόντων Π.Ο (που λήγουν το 2021), για συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες στοιχειοθετείται ότι δεν θα αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός λόγω του Master Plan που βρίσκεται σε εξέλιξη.
  2. Άμεση σύνταξη και έγκριση της νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), βάσει των προβλεπόμενων στο Master Plan, για το σύνολο της περιοχής των ορυχείων καθώς και των απαραίτητων Τεχνικών  Περιβαλλοντικών Μελετών (ΤΕ.ΠΕ.Μ) που θα απορρέουν από την εγκριθείσα ΜΠΕ. Στη συνέχεια δημοπράτηση των έργων αποκατάστασης του περιβάλλοντος, για τις υπόλοιπες περιοχές που επηρεάζονται από το νέο σχεδιασμό.
  3. Ολοκλήρωση/επικαιροποίηση και έγκριση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Π.Π.Χ.Σ.Α.Α) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και προοπτική της περιοχής.

Προς τούτο θα πρέπει να διερευνηθεί η ακολουθητέα διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαιότητας διαβούλευσης πριν την έγκρισή του προκειμένου να μην αμφισβητηθεί ο υπερκείμενος σχεδιασμός.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες θα πρέπει να υλοποιηθούν παράλληλα με τη σύνταξη του Master Plan προκειμένου να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος και να διασφαλιστεί η ασφάλεια του σχεδιασμού και στη συνέχεια της υλοποίησης των έργων.

Βασικές επισημάνσεις :

  1. Η προετοιμασία και η εγκατάσταση Φ/Β στα ορυχεία καθώς και τα έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος που θα υλοποιηθούν σε χώρο ιδιοκτησίας της ΔΕΗ θα πρέπει να εξυπηρετούν το Master Plan που αποτελεί το τελικό παραδοτέο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.
  2. Μετά την οριστικοποίηση του Master Plan θα γίνει επικαιροποίηση των Π.Ο. του συνόλου της λιγνιτικής περιοχής.
  3. Μέχρι την έγκριση του νέου Π.Π.Χ.Σ.Α.Α ισχύουν τα προβλεπόμενα στον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό Δυτικής Μακεδονίας του έτους 2003 που δεν έχει καμία σχέση με την προοπτική της λιγνιτικής περιοχής.

Επομένως, οποιοσδήποτε σχεδιασμός με τη μορφή Master Plan δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί πριν από την έγκριση του νέου Π.Π.Χ.Σ.Α.Α σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν προηγούμενα.

  1. Όπως είναι αυτονόητο, κατά τη σύνταξη του Master Plan θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία με τη ΔΕΗ προκειμένου να εξυπηρετηθεί το πρόγραμμα απόσυρσης Μονάδων και εγκατάλειψης των ορυχείων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
  2. Οι παραπάνω δραστηριότητες θα δώσουν διέξοδο σε μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και εργαζόμενων που την περίοδο αυτή παρέχουν υπηρεσίες στη ΔΕΗ στο πλαίσιο ανάθεσης εργολαβιών.

γ) Υλοποίηση έργων υποδομής, που θα πρέπει να συμφωνηθούν άμεσα ως αυταπόδεικτα έργα.

Για τα έργα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ωριμότητά τους το ταχύτερο δυνατόν.

δ) Υλοποίηση «μικρομεσαίων» παραγωγικών επενδύσεων που θα σχεδιαστούν, θα ενταχθούν σε επενδυτικά κίνητρα, θα υλοποιηθούν και θα αποδώσουν θέσεις εργασίας και εισόδημα στην 1η περίοδο.

Βασικές επισημάνσεις :

  1. Οι παραπάνω δραστηριότητες (έργα υποδομής και παραγωγικές επενδύσεις) θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης καθώς και στο εισόδημα κατά τη φάση κατασκευής και λειτουργίας τους.
  2. Απαραίτητη θεωρείται η άμεση θεσμοθέτηση φορολογικών, επενδυτικών και ασφαλιστικών κινήτρων.

2η περίοδος 2022-2030

Δραστηριότητες :

α) Συνέχιση του εκτεταμένου προγράμματος ανάπτυξης των ΑΠΕ (όπως προαναφέρθηκε).

β) Συνέχιση εφαρμογής των προβλεπόμενων στους Π.Ο. (όπως προαναφέρθηκε).

γ) Συνέχιση υλοποίησης έργων υποδομής που είτε θα συμφωνηθούν άμεσα ως αυταπόδεικτα είτε θα προκύψουν ως προτάσεις του Master Plan.

δ) Συνέχιση υλοποίησης «μικρομεσαίων» παραγωγικών επενδύσεων (όπως προαναφέρθηκε).

ε) Υλοποίηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων που θα αλλάξουν το παραγωγικό προφίλ της περιοχής με έμφαση στη γνώση και στην εξειδίκευση.

Όπως είναι αυτονόητο, τα παραπάνω θα εξελίσσονται σ’ ένα περιβάλλον ταυτόχρονης μετεξέλιξης της γνώσης, ανάπτυξης της έρευνας και των δεξιοτήτων.

Η εκπαίδευση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να προηγείται έτσι ώστε οι αλλαγές να αφομοιώνονται, να «υποδέχονται τη νέα προοπτική» και να αποδίδουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Κοζάνη, 05/07/2020

Γιώργος Αμανατίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης - ΝΔ

Ενίσχυση των προϋποθέσεων ανάπτυξης των ΑΠΕ (Φ/Β, ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά) στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο μετάβασης της περιοχής σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής δραστηριότητας

Σε συνέχεια παρουσίασης της πρότασής μου στους αρμόδιους Υπουργούς για την υλοποίηση προγράμματος ανάπτυξης των ΑΠΕ (Φ/Β, Ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά) στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο μετάβασης της περιοχής σε καθεστώς  χαμηλής λιγνιτικής δραστηριότητας, επισημαίνω συνοπτικά τα ακόλουθα ζητήματα που περιλαμβάνονταν στην υπόψη πρόταση την οποία και εξειδικεύουν :

  1. Ένταξη της εντοπιότητας στην αδειοδοτική διαδικασία των ΑΠΕ (Φ/Β, ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά) για ισχύ <1MW.

Χρήσιμα στοιχεία

  • Οι αιτήσεις των κατοίκων της περιοχής να έχουν προτεραιότητα στην επίδοση οριστικής προσφοράς σύνδεσης.
  • Η εντοπιότητα θα μπορούσε να αποδεικνύεται, ενδεικτικά, με την υποβολή φορολογικής δήλωσης για πάνω από 3 χρόνια, με τον τόπο εργασίας κλπ., από τα οποία προκύπτει ο επηρεασμός της επαγγελματικής δραστηριότητας από την απολιγνιτοποίηση.
  • Υιοθέτηση του κριτηρίου της εντοπιότητας από την πολιτική ηγεσία.
  • Ενημέρωση των κατοίκων επί του θέματος, με την εφαρμογή ενός σχεδίου προετοιμασίας εφαρμογής της εντοπιότητας.
  • Σε νομικά σχήματα το κριτήριο μπορεί να καλύπτεται από την πλειοψηφική συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου.
  1. Διαγωνιστική διαδικασία για προσδιορισμό της τιμής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β, που είναι εγκαταστημένα στη Δυτική Μακεδονία.

Να γίνεται για όσα έχουν ισχύ μεγαλύτερη των 1000 KW και όχι των 500 KW που ισχύει σήμερα (όπως και στις ενεργειακές κοινότητες προκύπτει αντίστοιχα από το μέγιστο όριο των 18 MW).

  1. Υποστηρικτικά έργα και υποδομές για την ανάπτυξη των ΑΠΕ

α.   Επιτάχυνση των αναγκαίων διαδικασιών για να συνεχίσει η Δυτική Μακεδονία να είναι το ενεργειακό κέντρο της Χώρας.

      Προτείνεται η δημιουργία Γραφείου ΔΕΔΔΗΕ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη ως Ειδικό Εγκριτικό Τμήμα, για έγκριση όρων σύνδεσης.

      Το αναγκαίο προσωπικό θα μπορούσε να εξασφαλιστεί ενδοομιλικά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 4643/19 (ΦΕΚ Α’193/3.12.2019) από τους ΑΗΣ της περιοχής.

      Εναλλακτικά, θα  μπορούσε να συμβάλλει παραγωγικά η ενίσχυση της δομής του ΔΕΔΔΗΕ Κοζάνης με προσωπικό έτσι ώστε η παραλαβή του φακέλου και ο αρχικός έλεγχος να γίνεται τοπικά και στη συνέχεια να προωθείται στο ΔΕΔΔΗΕ Θεσσαλονίκης.

β.   Κατά προτεραιότητα αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και των υποσταθμών στη Δυτική Μακεδονία προκειμένου να αξιοποιηθούν τα δίκτυα μέσης τάσης και να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ στο ρυθμό που επιδιώκουμε, καθόσον βρίσκονται σε φάση υπερφόρτωσης.

      Η αναβάθμιση ξεκίνησε στην Καστοριά και στη Φλώρινα αλλά οι μεγάλες ανάγκες είναι πλέον στην Κοζάνη και στα Γρεβενά.

      Λαμβάνοντας υπόψη και το εκπεφρασμένο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για ανάπτυξη των ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία, προτείνεται :

      β.1    Η προληπτική υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής από τον ΔΕΔΔΗΕ καθόσον, όταν εκφραστούν οι ανάγκες σύνδεσης από ενδιαφερόμενους επενδυτές ο ΔΕΔΔΗΕ θα αδυνατεί να ανταποκριθεί. Ακόμη και σε περίπτωση ανταπόκρισης θα παρουσιάζεται μεγάλη υστέρηση.

      β.2    Η ένταξη των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας με την πιλοτική εφαρμογή μίας νέας στρατηγικής στις επενδύσεις, στη διείσδυση και στο ρυθμιστικό τους πλαίσιο.

γ.   Ετοιμότητα από τον ΔΕΔΔΗΕ Κοζάνης, να διαθέτει ανά πάσα στιγμή τα απαραίτητα υλικά για άμεση σύνδεση των Φ/Β σταθμών εντός δεσμευτικής ημερομηνίας 10 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ετοιμότητας.

δ.   Διερεύνηση της δυνατότητας βελτίωσης και αξιοποίησης, από τον ΔΕΔΔΗΕ  Κοζάνης, υφιστάμενων υποδομών π.χ.

      - των δύο (2) υφιστάμενων υποσταθμών στο χώρο των ορυχείων του λιγνιτικού άξονα Κοζάνη – Πτολεμαίδα, προκειμένου να υποστηρίξουν την εγκατάσταση των Φ/Β σταθμών,

      - των δύο (2) υποσταθμών μέσης τάσης ισχύος 6 KV/σταθμό (12KV) των μονάδων Ι και ΙΙ του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου (όταν παύσει τη δραστηριότητά του),

         Οι σταθμοί αυτοί θα μπορούσαν να στηρίξουν και την ανάπτυξη οικοσυστήματος Φ/Β για την ομάδα των οικισμών Ακρινή, Αγ. Δημήτριος, Τετράλοφος, Ρυάκιο, Κοιλάδα, Καπνοχώρι, Κοίλα, Δρέπανο,

  • αναβάθμιση του υποσταθμού Κοζάνης,
  • αναβάθμιση του δικτύου Κοζάνη – Νεάπολη

κλπ.

  1. Ανάπτυξη συστήματος ανεμογεννητριών

α.   Να δοθεί έμφαση στη συνδυασμένη παραγωγή ενέργειας και αποθήκευση ενέργειας με τοπικά συστήματα π.χ. παραγωγή από ιδιώτες (Φ/Β, μικρές ανεμογεννήτριες <60KW) και αποθήκευση από τον οικείο Δήμο (μικρές μονάδες αποθήκευσης ενέργειας).

β.   Με την Αρ. Πρ. : ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/30971/1190/26.03.2020 και πιο συγκεκριμένα με την παράγρ. 1 του άρθρου 2 καθορίζονται οι τιμές αναφοράς για μικρές ανεμογεννήτριες <60KW (κατηγορία σταθμών 1δ) και τίθεται το όριο των 20 MW για ισχύ εγκατάστασης σε όλη την επικράτεια.

Προτείνεται να εγκριθεί η εγκατάσταση επιπλέον 10 MW ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

 

Κοζάνη, 10/07/2020

Γιώργος Αμανατίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης - ΝΔ

 

Εννέα εργαλεία σημαντικής ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, επλήγησαν βάναυσα από τη δεκαετή οικονομική κρίση και τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Το ήδη επιβαρυμένο κλίμα επιτάθηκε τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας. Η Κυβέρνηση, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για τόνωση της ανάπτυξης, έχει κάνει ήδη αποφασιστικά βήματα για την υποβοήθηση της επιχειρηματικότητας με μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Εννέα εργαλεία ενίσχυσης ανέλυσαν πρόσφατα στη Βουλή οι συναρμόδιοι Υπουργοί, κκ Σταϊκούρας και Γεωργιάδης. Πρόκειται για 1) την επιστρεπτέα προκαταβολή συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, 2) τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όλους τους μήνες της κρίσεως του κορονοϊού, 3) την έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων, που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την κρίση, 4) το συμψηφισμό του 25% στο Φ.Π.Α. Μαρτίου για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία και πρώτου τριμήνου για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία που καταβλήθηκε εμπρόθεσμα μέχρι τις 30/4 με μελλοντικές υποχρεώσεις, 5) την σχεδιαζόμενη γενναία μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, 6) την επιδότηση επιτοκίου όλων των επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων, οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, 7) το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, 8) το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Ιουνίου και τέλος 9) ο νόμος του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Πλαίσιο  χορήγησης  μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε χθες (30/6) από τη Βουλή και στον οποίο θα αναφερθώ εκτενώς.

Είναι πράγματι αναγκαίες οι μικροχρηματοδοτήσεις; Χρειαζόμαστε, δηλαδή, ένα σύστημα παράλληλο και συμπληρωματικό προς το τραπεζικό;

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι. Η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί ακόμα δυστυχώς την αχίλλειο πτέρνα του τραπεζικού μας συστήματος. Πρακτικά, σήμερα οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πλήρως αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Το κόστος χρηματοδότησης είναι υψηλότατο. Η έντονη διαφοροποίηση του μέσου επιτοκίου δανεισμού των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη, όπου είναι έως και 2,5 φορές χαμηλότερο σε σύγκριση με την Ελλάδα, δημιουργεί ζητήματα επιβίωσης και ανταγωνιστικότητας για τις εξωστρεφείς και υγιείς εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. 

Η δε πιστοληπτική αξιολόγηση είναι υπερβολική. Από την πλευρά των Τραπεζών προβάλλονται υπεραπαιτήσεις παραγνωρίζοντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στη ρευστότητα.

Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στην επιχειρηματική δραστηριότητα, που πλήττει κυρίως όσους βρίσκονται στο ξεκίνημά της και που επιτάθηκε λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19,  είναι ο σκοπός του νέου νόμου. Πρόκειται για νόμο ευεργετικό για τη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Με τις νέες ρυθμίσεις δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης, διευρύνεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας και ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται ο περιορισμός της παραοικονομίας και δημιουργείται μία υγιής επιχειρηματική κουλτούρα. Όσοι πλήττονται πρέπει να έχουν τη δυνατότητα όχι λήψης επιδόματος, αλλά έναρξης νέας δουλειάς.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που καθιστούν τις μικροχρηματοδοτήσεις ευέλικτο εργαλείο είναι τα παρακάτω:

Πρώτον, το γεγονός ότι δεν απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις όπως στον κλασικό τραπεζικό δανεισμό, μπορεί όμως το ίδρυμα μικροπιστώσεων να απαιτεί εγγύηση – πρόκειται για μεταφορά του Ισπανικού μοντέλου-. Αυτό ακριβώς διαφοροποιεί τις μικροπιστώσεις από τον κλασικό τραπεζικό δανεισμό, όπου γίνεται πιο δυσχερής η πρόσβαση για κάποιον που δεν διαθέτει εμπράγματες ασφαλίσεις. Η απαίτηση εμπράγματων εξασφαλίσεων θα ακύρωνε την αρχική φιλοσοφία του χρηματοδοτικού εργαλείου, ήτοι τη χρηματοδότηση αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων. Η αξιολόγηση των ωφελούμενων του νέου προγράμματος δεν γίνεται στη βάση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, αλλά με κριτήριο τις ατομικές τους δεξιότητες και την προοπτική του επιχειρηματικού τους εγχειρήματος.  

Δεύτερον, οι χρηματοδοτήσεις μέχρι τις 25.000 ευρώ ανά δικαιούχο, συνοδεύονται με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών που αφορούν στην εκπαίδευση και καθοδήγηση των δανειοληπτών που θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα εργασία. Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται το κενό γνώσης (knowledge gap) που αντιμετωπίζουν άνθρωποι από αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες, όταν επιχειρούν για πρώτη φορά.

Τρίτον, μέσω των διατυπώσεων δημοσιότητας που προβλέπονται στο νόμο διασφαλίζεται ότι οι μικροχρηματοδοτήσεις δεν θα εκφυλιστούν με αθέμιτες πρακτικές, υπέρογκες χρεώσεις τόκων και αδιαφάνεια ως προς τους όρους των συμβάσεων.

Τέταρτον, προβλέπονται δικλείδες ασφαλείας, ώστε η πρακτική των μικροχρηματοδοτήσεων να μην αποτελέσει πεδίο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες οικονομικές δραστηριότητες. Το θέμα της αξιολόγησης της ειδικής συμμετοχής, του ελέγχου καταλληλότητας των εταίρων ή των ανθρώπων που θα συστήνουν μία εταιρεία μικροχρηματοδοτήσεων είναι κομβικό για την εφαρμογή του εργαλείου στην πράξη και για την αποφυγή έκνομων δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο, η Τράπεζα της Ελλάδος διενεργεί διευρυμένο έλεγχο και μάλιστα εντός προθεσμίας 30 ημερών.

Πέμπτον, για να πετύχει το εργαλείο των μικροπιστώσεων, πρέπει να διασφαλιστεί ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε λογικά επίπεδα. Στη λογική αυτή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο, ο Υπουργός Οικονομικών δύναται με Απόφασή του να ορίζει ανώτατο όριο επιτοκίου.

Συμπερασματικά, η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι στηρίζει την επιχειρηματική κοινότητα. Οι μικροπιστώσεις είναι ένα σύγχρονο εργαλείο που έρχεται να δώσει πνοή σε μικρές επιχειρήσεις και σε καινοτόμες ιδέες. Συνιστούν μία μορφή κοινωνικής πολιτικής και συμβάλλουν στην πάταξη της παραοικονομίας και της τοκογλυφίας ενώ η πρόβλεψη για συμβουλευτική υποστήριξη του χρήστη συμβάλλει στη βιωσιμότητά τους.

Κοζάνη, 01/07/2020

Γιώργος Αμανατίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης - ΝΔ